Architectural Quality of Structure

Voor deze vierde lezing in het kader van de Brussels Architecture Prize, brengt Véronique Patteeuw op het CIVA 6 Belgische architectenbureaus samen: XDGA-Xaveer De Geyter Architects, Neutelings Riedijk Architects, TETRA Architecten, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, BEL ARCHITECTE en BAUKUNST. Zij debatteren over de architecturale kwaliteit van een structuur.

In de meeste gebouwen is de dragende structuur van wezenlijk belang en over het algemeen onzichtbaar. Structuren zijn nochtans primordiaal in het creatieproces van een architecturaal project.

De jury heeft vastgesteld dat het structureel ontwerp integraal deel uitmaakt van de visuele en conceptuele identiteit van de projecten van de 6 uitgenodigde genomineerde bureaus. Deze projecten zijn voorbeelden waarin het kunnen van de ingenieur en de architect schuilt in het delicate evenwicht tussen eenvoud en durf. Dat vertaalt zich in een ruimtelijke kwaliteit met impact op beleving en gebruik van de ruimten binnen en buiten.

Véronique Patteeuw is professor aan de Ecole Supérieure d’Architecture et de Paysage de Lille, redactrice bij Oase en sinds 2019 gastprofessor aan de KU Leuven.

De Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, uitgewerkt door Urban in een coproductie met A+ Architecture in Belgium. Deze lezing is de vierde in een cyclus van 5 lezingen, ingericht in samenwerking met CIVA.

Praktische informatie

  • 30 november 2021, 20u00-21u30
  • In het Frans en het Nederlands
  • CIVA (Kluisstraat 55, 1050 Brussel)