Jury

De professionele internationale jury van de tweede editie van de Brussels Architecture Prize is samengesteld uit gerenommeerde buitenlandse architecten en sleutelpersonen uit de internationale architectuurwereld met een relatie tot (of liefde voor) Brussel. De selecties worden in twee fases gemaakt:

  • Deze maakt eerst de voorselectie en herleidt het aantal inzendingen tot maximum zes genomineerde projecten per categorie, behalve de Lifetime Achievement Award. Deze wordt voorgedragen door het wetenschappelijk comité.
  • Daarna kiest de jury de vier laureaten, na een bezoek van de leden van de jury, in aanwezigheid van de architecten.
© Marzena Skubatz

MARKUS BADER

Markus Bader is medeoprichter van Raumlabor en professor aan het instituut voor architectuur en stedenbouw van de Berlijnse Universität der Künste. Raumlabor is een architectencollectief actief op het snijvlak van architectuur, stedenbouw, kunst en stedelijke interventie. Het onderzoekt op verschillende manieren welke rol architectuur en architecten kunnen spelen in de eenentwintigste eeuw. Raumlabor ziet architectuur eerder als een vorm van tussenkomst dan als een verzameling objecten. Het bureau experimenteerde daarom met manieren van stadsvorming gebaseerd op uiteenlopende vormen van kennisuitwisseling: assembleren, bouwen, bakken, recyclen, dansen en meer. Deze experimenten vonden plaats in scholen, workshops en andere educatieve formats. Het zijn open, actieve leermethoden in collaboratieve settings en testruimten die een coöperatieve stedelijke toekomst moeten bevorderen. 

© Mélissa Dyminat

MERIEM CHABANI

Meriem Chabani is architecte, stedenbouwkundige en medeoprichtster van New South. Haar internationale praktijk focust op ruimtes voor kwetsbaren en gebieden waar spanning heerst. Om bell hooks te citeren, stelt ze in haar werk ‘de marge in het centrum’. Door de machtsdynamiek en de verhoudingen tussen stakeholders ter discussie te stellen, gaan haar projecten dieper in op menselijke praktijken om tot gegronde ruimtelijke oplossingen te komen. Ze geeft momenteel les aan de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture Paris Malaquais (FR), het Royal College of Arts (UK) en HEAD Geneva (CH). Sinds 2019 is ze experte betaalbare huisvesting en inclusieve steden voor de Franse delegatie op het World Urban Forum. Haar werk werd tentoongesteld op een aantal internationale architectuurbiënnales, waaronder Venetië, Istanbul, Tirana, Oslo en Lagos. In 2020 won Meriem een ‘Europe 40 under 40’ onderscheiding van The European Centre for Architecture en The Chicago Athenaeum.

© Bas Czerwinski

JOB FLORIS

Job Floris is architect en medeoprichter van Monadnock. Hij studeerde af aan de Rotterdamse Academie voor Architectuur en Stedenbouw als architect, na zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in het Nederlandse Breda. Na zijn stage bij Christian Kieckens Architecten (BE) werkte Job van 2000 tot 2006 bij Rapp+Rapp. Van 2008 tot 2018 maakte hij deel uit van de redactie van OASE Journal for Architecture. Job is sinds 2006 ook actief in het architectuuronderwijs. Zo was hij van 2010 tot 2018 hoofd van de masteropleiding Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Vervolgens was hij gasthoogleraar aan diverse universiteiten, zoals TU Karlsruhe KIT, KU Leuven/Gent, TU Graz, EPFL-ENAC, Harvard GSD en TU Dresden. Wat vaak terugkeert in zijn werk is het verkennen van de stedelijke condities van de stad, aan de hand van gebouwen, interieurs en objecten. Maar ook onderzoek naar belangrijke thema’s zoals eigentijdsheid en traditie, conventie en banaliteit. Momenteel werkt Monadnock aan projecten in Nederland, België en Duitsland.

© Jasmin Schuller

KAYE GEIPEL

Kaye Geipel is architectuurcriticus, stedenbouwkundige en curator in Berlijn en Brussel. Sinds 1995 is hij ook redacteur van het wekelijks architectuurtijdschrift Bauwelt. Daarnaast werkte hij tussen 2010 en 2022 als adjunct-hoofdredacteur van de tijdschriften Bauwelt en Stadtbauwelt en was hij curator van de jaarlijkse internationale Bauwelt-conferenties over stedenbouw en stedenbouwkundige strategieën in Europa. Daarnaast was hij jurylid bij tal van architectuur- en stedenbouwkundige prijzen en wedstrijden, waaronder de ‘Grand Prix de l’Urbanisme’ in Frankrijk. Kaye is ook vicevoorzitter van Europan Duitsland en lid van het selectiecomité van de Schelling Foundation Prize voor architectuurtheorie. Sinds 2023 is hij werkzaam als co-redacteur van Bauwelt Fundamente, de boekenreeks van Birkhäuser Verlag, die sinds 1963 belangrijke teksten over architectuurtheorie en stedenbouw publiceert.

© Volker Renner

DORTE MANDRUP

Dorte Mandrup is een Deense architecte die in 1999 haar bureau Dorte Mandrup Arkitekter A/S oprichtte. Door haar studies beeldhouwkunst en natuurwetenschappen is haar benadering ‘hands-on’. Dit komt tot uiting in diepgaande, contextuele analyses en verkennende prototypes. Haar bureau heeft een artistieke, humanistische en wetenschappelijke benadering en maakt genereuze ontwerpen die grensverleggend zijn op vlak van vorm en materialen. Met projecten als The Whale (Noorwegen), het Waddenzeecentrum (Denemarken) en Ilulissat Icefjord Centre (Groenland) wordt ze internationaal erkend voor architectuur die past in haar context. Dorte zet zich in voor de ontwikkeling van de architectuurpraktijk. Ze was headliner op de Biënnale van Venetië in 2018, voorzitster van de Mies van der Rohe Award in 2019, vicevoorzitster van het bestuur van het Louisiana Museum of Modern Art, lid van de architectuurafdeling aan de Akademi der Künste, ereprofessor aan de Koninklijke Deense Academie van Bouwkunst en gastprofessor aan de Accademia de Architettura de Mendrisio in Zwitserland.

© Alex Garcia

EVA PRATS

Eva Prats studeerde in 1992 af als architecte aan de Barcelona School of Architecture (U.P.C.). Later behaalde ze in 2019 nog een cum laude doctoraatsgraad aan het Royal Melbourne Institute of Technology RMIT. Met partner Ricardo Flores richtte ze in 1998 Flores & Prats op, een architectuurstudio die haar ontwerp- en bouwpraktijk combineert met een intensieve academische activiteit. Ze heeft verschillende nationale en internationale prijzen ontvangen, waaronder een nominatie voor Women in Architecture 2019, uitgereikt door de Britse tijdschriften The Architectural Review en Architects’ Journal. Naast haar professionele praktijk is Eva actief in de academische wereld. Ze is momenteel professor aan de Accademia di Architettura di Mendrisio en Asssociate Professor aan de ETSA in Barcelona.

Wetenschappelijk comité

De jury wordt gekozen door het wetenschappelijk comité. Het wetenschappelijk comité bestaat uit volgende personen:

  • Kristiaan Borret (Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest),
  • Yves Schoonjans (Decaan Faculteit Architectuur en Ontwerp, KU Leuven Campussen Sint-Lucas Brussel en Gent),
  • Audrey Contesse (Directeur van het ICA Institut Culturel d’Architecture),
  • Nikolaus Hirsch (Artistiek directeur van het CIVA – Architecture, Paysage, Urbanisme Bruxelles),
  • Marcelle Rabinowicz (Decaan van de Faculteit Architectuur van de ULB La Cambre-Horta),
  • Typhaine Moogin (Cellule Architecture – Fédération Wallonie-Bruxelles).
  • Bety Waknine en Guy Condé-Reis (Urban.Brussels)
  • Lisa De Visscher en Lara Molino (A+ Architecture in Belgium)