Het noorden van Brussel is een eigenzinnige eengezinswoning rijker: niet te burgerlijk, niet te alledaags en met gedurfde accenten. Een jong ondernemerskoppel ging hiervoor in zee en in dialoog met Bovenbouw Architectuur. Een klein, eenlaags pakhuis ging tegen de vlakte om plaats te maken voor een atypische woonst.
Voor het ontwerp van deze residentiële passiefwoning in de Werfstraat knoopte Bovenbouw Architectuur aan bij de bouwstijlen uit het omringende stedelijke weefsel, van het ruwe karakter van de industriële panden tot de afwerking van de herenhuizen. De brede gevel is een eyecatcher die eenvoud en complexiteit verenigt. Een opvallend kenmerk is het patroon van terracottakleurige, wat ruwere en in hoogte variërende bakstenen die klamp en in halfsteensverband gemetseld zijn – een taal die het volledige pand omhult, inclusief trapkoker en dakterras.
De plaatsing van de bakstenen is bepaald door esthetische en bouwtechnische overwegingen. De dorpels zijn net als de randen van de loggia en de erker gemaakt van dunne, geglazuurde bakstenen, een duurzaam materiaal dat aan de statige woningen in de buurt refereert. Enige nadeel: er is een prijskaartje aan verbonden. “Het bouwproces was ontiegelijk tijdrovend. Zonder het vakmanschap van de Oost-Europeanen zouden we ons dit soort detaillering nog maar moeilijk kunnen veroorloven”, vertelt Dirk Somers, oprichter van Bovenbouw Architectuur.
Het element dat de gevel het meest onderscheidt, is de centrale erker. Het geeft het vooraanzicht symmetrie en bestaat uit een groot, blind vlak, uitgewerkt in een ritmisch lijnenspel van bakstenen. De ramen zijn in de zacht glooiende zijkanten gepositioneerd. Deze merkwaardige inplanting garandeert de privacy van de binnenruimten die zich in de erker bevinden, zoals de badkamer.
Het ontwerp- en productieproces kende enkele obstakels. Zo was er het faillissement van de eerste aannemer waardoor de werf vertraging opliep. Daarnaast is de woning – in tegenstelling tot wat de gevel doet vermoeden – in een smal perceel ingepland. “We hebben naar een goede verdeling tussen binnen- en buitenruimte gezocht. Door worstelingen met de stedenbouwkundige voorschriften is een moeilijker traject ontstaan dat weliswaar tot creatieve oplossingen heeft geleid: de positionering van de wenteltrap achteraan en het terugkeren van vloeiende, ronde muren in het volledige huis”, zegt Somers.
Bovenbouw Architectuur tekende ook het interieur. Het strakke, horizontale lijnenspel van de gevel herneemt zich op verschillende plaatsen in het huis. De betegeling in de sanitaire vertrekken en het eikenhouten blokjesparket op de overloop, in de living en in de leefkeuken, refereren duidelijk aan de typologie van de bakstenen in de gevel. Het architectenbureau koos binnen ook de materialen, zoals Breccia Alba-marmer voor het werkblad van het ingebouwde kookvertrek en voor de wandbekleding van de haard. Ze ontwikkelden daarnaast complexe kleurschema’s. De leuning van de trap in zacht oranje verwijst naar de gevel en vormt een geheel met het complementaire blauw elders in de woning. “Het huis draagt verschillende momenten in zich die bij elkaar horen”, zegt Somers.