winnaars 2023

Tijdens de prijsuitreiking van de tweede editie van de Brussels Architecture Prize werden de winnaars bekendgemaakt aan het grote publiek. Uit de 24 genomineerde projecten selecteerde de internationale jury vier winnaars, reikten de Young Promising Architect Award uit aan een opkomend jong talent en de Lifetime Achievement Award aan een emblematisch Brussels figuur. Tijdens de avond werd ook de People’s Choice Award uitgereikt. Ontdek de winnaars hieronder!

Photo: V+ / Amber Van Bossel

Photo: Philip Dujardin

Photo: François Lichtlé

Photo: Iwan Baan

De Lifetime Achievement Award van de Brussels Architecture Prize gaat dit jaar naar tegelijk: bOb Van Reeth, Olivier Bastin en Chantal Dassonville. Als ‘Bouwmeesters’ brachten ze, elk op hun manier, een nieuwe architectuurcultuur tot stand. Verlicht opdrachtgeverschap stond daarbij wel telkens centraal. Goede architectuur begint bij een goed gesprek, heldere ambities en goede procedures. Pas dan kan de architect zijn werk doen.

Bob Van Reeth

Olivier Bastin

Chantal Dassonville

Photo: Séverin Malaud

De prijs voor een veelbelovend, opkomend Brussels bureau, de Promising Young Architect Award, gaat deze editie naar Laura Muyldermans. Zij overtuigde de jury door haar veelzijdige en maatschappelijk geëngageerde oeuvre – van artistieke installatie tot reconversiearchitectuur – en haar frisse kijk op de urgenties van de hedendaagse architectuur.

Laura Muyldermans

Photo: Tim Van De Velde

Een publieksjury kiest, los van alle categorieën, uit de genomineerden een favoriet project via de website van de Brussels Architecture Prize. Het project met de meeste stemmen vóór 05 december wint de People’s Choice Award.

Photo: Ivan Put